Fokhagymás és hagymás tippek

  1. Ha a vöröshagymát pucolás előtt egy kis időre betesszük, a hűtőszekrénybe akkor kevésbé fogja csípni a szemünket
  2. Úgy is megszabadulhatunk a hagyma csípős szagától, ha pucolás közben fújjuk. Ilyenkor a felszabaduló kénvegyületeket fújjuk el és a képződő sav nem a szemünk közelébe landol
  3. Ha vizet tartunk a szánkba pucolás közben, akkor szintén megelőzhetjük a könnyezést
  4. Ha apróra vágott hagymát pirítunk, akkor az, hajlamos az odaégésre, amennyiben kevés lisztet szórunk rá, úgy az odaégést elkerülhetjük
  5. Ha már úgy is rászántuk magunkat a hagyma párolásra, akkor készítsünk nagyobb anyagot, hiszen eláll jó ideig, ha lezárt befőttes üvegben a hűtőszekrénybe tároljuk. Így a következő főzés idejét is csökkenthetjük.
  6. A gyorsított fokhagymapucolás titka, hogy még pucolás előtt a kés lapjával megroppantjuk. Ilyenkor sokkal jobban le lehet húzni a héját. Sok népszerű fokhagymás étel van, érdemes tehát megtanulni ezeket a fortélyokat.

 

  1. Ha nem szeretjük az állandó fokhagymapucolást, akkor akár egy este alatt is szép mennyiségű fokhagymát tudunk eltenni. Pucoljuk meg, majd daráljuk le és keverjük össze olajjal. Műanyag tálban akár hónapokig is eláll. Jégkocka tartóba és a mirelitbe téve pedig még tovább. Ilyenkor csak az ételbe kell majd dobni egy kockát belőle. Főzés közben úgy is fel fog olvadni és megint megspóroltuk a fokhagyma pucolást.
  2. Sokan nem szeretik, ha a fokhagyma teljes mértékben belefő az ételbe, nekik azt ajánljuk, hogy szúrják fel fogpiszkálóra és így tegyék az ételbe. Ha készen vagyunk a hús, főzelék vagy leves főzésével akkor így ki tudjuk emelni és kidobható.
  3. A fokhagyma héját úgy is könnyedén eltávolíthatjuk, ha előző este hideg vízbe áztatjuk.

Related Posts