A pajzsmirigy működési egyensúlya

A legtöbb létfontosságú szervüket az emberek jól ismerik. Tudják, hogy milyen tüneteket produkál az, ha valamelyik nem megfelelően működik. De tudja azt, hogy a pajzsmirigy milyen feladatot végez a szervezetében? Tudja, hogy hol helyezkedik el?

A pajzsmirigy a nyaki részen található, páros szerv. A mirigyállományban a pajzsmirigy mellett még négy mellékmirigy is elhelyezkedik. Legfőbb feladata az, hogy a szervezetben történő változásoktól függően növelje vagy csökkentse a teljesítményét, vagyis athyroxint és a trijód-thyronint termeljen, ha kell.

Ezek olyan hormonok, amelyek szabályozzák az anyagcserét, az agyi működést, a szexuális működést és a növekedést. A testben szinte nincs is olyan szerv, amelyet ne érintene ez a két előbb említett hormon. Egyensúlyának megtartása ezért is kiemelten fontos, hiszen több különböző kellemetlenséget okoz, ha nem megfelelően vagy túlműködik a mirigy. Nem mindig egyértelmű azonban, hogy az adott betegség okozója a pajzsmirigy. Ezt csak egy célzottan elvégzett vizsgálat tudja kimutatni.

Related Posts