IoT biztonság

Egyre gyakrabban hallhatunk az IoT (Internet of Things) biztonságosságának problémájáról. Gondoljunk csak a vezető nélkül közlekedő okos autókra, ahol az egyik kulcsfontosságú biztonsági kérdés azok rendszerének feltörhetősége.

Itt már nem egyszerűen adathalászatról van szó, hanem akár a személyes biztonságunk is veszélybe kerülhet. Vagy a WikiLeaks által kiadott CIA dokumentumokban feltárta, hogy az internethez csatlakoztatott televíziók titokban rögzíthetik a beszélgetéseket.

A weboldalak, szerverek, számítógépes hálózatok védelmét már hellyel-közzel megoldották az erre szakosodott cégek. A Doclernet például mindig is kimagasló figyelmet fordít a biztonságra.

Az IoT hálózatbiztonsága viszont nagyobb kihívást jelent, mint a hagyományos hálózati biztonság, mivel szélesebb körű kommunikációs protokollokat, szabványokat és eszköz-képességeket kínálnak, amelyek mindegyike jelentős kérdéseket és összetettséget jelent.

Manapság a biztonsági cégek az IoT iparágat már, mint lehetséges piacot szemlélik. Nyilvánvaló, hogy az, aki az internethez csatlakoztatott izzókat megálmodta, valószínűleg csak azon gondolkodott, hogy mennyire vagány lenne a fény színének megváltoztatása egy gomb megérintésével, de az nem jutott az eszébe, hogy egy ennyire egyszerű eszközön keresztül az okos lakásának teljes rendszere elérhetővé válhat rossz szándékú embereknek.

Az IoT vállalatok keményen tanulják ezt a leckét. Kezdenek ráébredni, hogy bár a biztonság technológia unalmas és drága lehet, nagyon is fontos.

Most, amikor egy biztonsági rést felfedeznek, az IoT gyártónak be kell vinnie egy biztonsági javítást az eszközre, ha lehetséges egyáltalán. Ez viszont hosszadalmas eljárás, lehet, már túl késő mire felfedezik a problémát és ez automatikusan a vevők elvesztését eredményezi.

Az ideális megoldás a rendszerbe épített védelem, ami egy hálózaton keresztül blokkolja a támadásokat, vagy további hitelesítést kérhet, ha gyanús tevékenységet észlel. Vagy lehet egy extra biztonsági réteg, amely lehetővé teszi számunkra, hogy eszközeinket folyamatosan frissítsük akár távolról is.

Az érdeklődés jelenleg elsősorban az autóiparban és az iparban jelentkezik, de a kisebb fogyasztói gyártók is kísérleteznek már.

Related Posts