Az alkoholizmus nem játék

Az alkoholizmus tesztelése sokféleképpen működik, azonban nagyon fontos első lépésként megérteni magát a betegséget. A Családi Felépülési Központ weboldalán a blog menüpont alatt egy cikk segítségével sokkal mélyebbre áshatjuk magunkat a témában. Elsőnek is, mi számít normálisnak? A WHO bizonyos ajánlásai alapján kiderül, hogy a felnőtt nők és férfiak esetében a heti 14, illetve 21 egység alkohol fogyasztása még nem jelent gondot. Azonban egy fontos tényezőre nem hívja fel a figyelmet. Az alkohol pszichoaktív anyag, aminek addiktív potenciálja van, azaz rendszeres fogyasztása függőséghez vezethet. Ha valaki rendszerességgel iszok alkoholt, azt már kockázati ivónak kell tekinteni. Igaz, hogy rövidtávon nincs hatása, de hosszútávon a toleranciaszint növekedéséhez vezethet, majd függőséghez.

Az alkoholizmus teszt másik fontos alapja, hogy meghatározzuk, hogy mi is az a toleranciaszint. A leírtak szerint toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül. Személyenként ez nagyon eltérő lehet. Ehhez az is hozzátartozik, hogy tudatában legyünk annak, hogy kik nem tekinthetőek még alkoholistának. Alacsony kockázatú, „normális”, vagy más néven szociális ivásnak nevezzük az alkoholfogyasztás azon formáját, amely nem vezet a toleranciaszint emelkedéséhez, és amely mellett még nem érvényesül az alkohol addiktív potenciálja. Röviden: különleges alkalmakor iszunk! Ismertető jegyei közé tartozik a ritkán, ünnepekor, kis mértékben, társaságban és a mindig ugyanolyan mennyiségű alkohol fogyasztása. A Családi Felépülési Központ az értékeket is megadta: a „ritkán” jelentése itt évi 5-10 alkalmat jelent, a „keveset” pedig 1-2 egységnyit, (1 egység nagyjából 1 pohár sörnek, 1-1,5 dl bornak, vagy 0,4 dl röviditalnak felel meg).

Ha valaki jóval meghaladja az említett egységeket, azokat már kóros ivónak tekintjük. Két jellegzetes fajtáját ismerjük. Van az úgynevezett TV-ivás, amely gyakori, heti több alkalommal, vagy akár mindennap történő ivást jelent. Például munka után lecsúszik pár pohár sör vagy fröccs. A probléma ezzel az, hogy ezek a szokások vezethetnek a függőséghez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kóros ivás szakasza férfiaknál nagyjából 10-15 éves, míg nőknél 5-8 éves időszakot jelent, ezt követően pedig már alkoholbetegségről beszélhetünk. A kóros ivás másik formája a problémás ivás. Ebben az esetben az érintett valós, vagy csak vélt problémákra hivatkozva veszi elő az üveget. Aki már ilyen indokot keres az iváshoz, annak alkoholproblémája van. A magyarázatokra azért van szükség, mert nehéz elfogadni, vagyis felvállalni a nehézségeket.

Az alkoholizmusnak vannak megnyilvánulásai. Arról lehet legkönnyebben felismerni, hogy a kóros ivás szintjéről az alkoholbetegségbe léptünk át, hogy a toleranciaszint nagyjából beáll. Mi számít soknak, az személyenként változó. Az alkoholosbetegség lefolyása hosszú, több évtizedes folyamat. Az évek alatt fokozatosan és észrevétlenül súlyosbodik. Először azt hisszük, hogy minden rendben van velünk, aztán később kezdjük azt hinni, hogy nincs semmi probléma. Megjelenik a gondolkodásban az a bizonyos negatív kód: a minden rendben helyett, a nincs semmi probléma. A legfőbb gond azonban az, hogy a legtöbb esetben sem az érintett (a beteg), sem a környezete nem veszi észre, vagy éppenséggel fogadja el a tényeket.

Az említett felépülési központ néhány olyan jellemzőt is közölt, amely főleg a súlyos alkoholbetegekre utalnak. Ezek közé tartozik a tudatos szerfogyasztás, az ivás elsődlegessé válása, titkolt ingerültség, ha ivásról beszélnek, meghatározhatatlan szorongás, megjelenik a reggeli ivás, vagy nyugtató, antidepresszáns szedése, család, barátok, kerülése, beszűkülés, paranoia, de itt említjük azt is, amikor többnapos ivászatok,  gyakorivá váló emlékezetkiesések, ismétlődő ittas vezetés, fokozódó bűntudat az ivása miatt, ürügyekkel alátámasztott ivások, titkolt vagy egyedül ivás, az ital dugdosása, ígéretek, elhatározások ismétlődően kudarcba fulladása jelentkezik, arról nem is beszélve, hogy túlzott sértődékenység, de a családi, baráti, munkahelyi problémák, megbízhatatlanság is előkerül.

Related Posts